BN cuba kuasai 2/3 dewan

Terbaru ahli dewan Undangan ADUN wangsa maju Wee Cho Keong pula meninggalkan PKR atas alasan tidak berpuas hati dengan isu skandal pasir melalaui Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB).Pada 21 April lalu, Malaysiakini menyiarkan laporan khabar angin yang bertiup kencang bahawa Wee adalah pemimpin PKR yang bakal melompat tetapi beliau enggan mengulas apabila diajukan soalan berkenaan.

Tindakan tersebut merupakan satu tindakan yang sememangnya telah dijangka semenjak berita dan khabar anign itu disebarkan.Dengan keluarnya Cho keong dari PKR dan menjadi ahli Bebas menjadikan jumlah ADUN bebas di Dewan rakyat berjumlah 6 orang.In menjadikan keseluruhan ahli Dewan Undangan PR berkurang kepada75 orang sementara BN pula138 orang. Hasil daripada keluarnya Cho keong memberi beberapa impak kepada PKR sendiri dan Pakatan Rakyat Umumunya.

Kita melihat bagaimana ADUN-ADUN PKR terus diserang dan satu demi satu keluar meninggalkan parti tersebut.Apapun isu dan alasanya ,apa yang pasti “hilang kepercayaan” menjadi moadalnya.Benar atau tidak kami tidak dapat mengesahkanya,tetapi apa yang pasti dengan pengurangan tersebut BN hampir pasti akan menjangkau angka 148 kerusi sebagai angka majoriti dalam Dewan Rakyat.

IMPLIKASINYA!!!

Sudah tentu rang undang-undang yang bakal diluluskan nanti semestinya lebih mudah dan berpihak kepada UMNO Barisan Nasional(UBN).Apa yang jelas rang undang-undang pelaksanaan GST yang baru ditangguh mempunyai Justifikasinya sendiri.Begiru juga persempadanan semula kawasan pilihanraya yang semestinya berpihak kepada UBN.

Kita sudah semestinya tidak mahu dengan penguasaan 2/3 ini akan menyebabkan lebih banyak undang-undang BODOH dan merugikan rakyat diluluskan oleh kerajaan kerana ia jelas menjadi satu kerugian kepada negera seperti yang berlaku terhadap dasar Pengajaran dan Pembelajaran PPSMI yang terpaksa ditarik balik dan penyerahan blok minyak M&L kepada Brunei ,implikasi daripada mengetepikan kelulusan dan perbahasan Parlimen.

Penguasaan ini semestinya akan menjadikan UBN terus kerakusan berlandaskan Nafsu serkah mereka dan akhirnya rakyat terus dimandulkan dengan pendoktrinan tersusun oleh media!

Advertisements